Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986

Άδειες Μόνιμων Εκπαιδευτικών

Πίνακας αδειών μονίμων εκπαιδευτικών (με αναφορά στη νομοθεσία) από το Υπουργείο Παιδείας

Κανονική Άδεια

Διάρκεια: 10 εργάσιμες ημέρες/έτος με αποδοχές

Νομοθεσία: παρ.4, άρθρο 48, ν.3528/2007

Παρατηρήσεις: Χορηγείται για λόγους εξαιρετικής ανάγκης και δεν απαιτείται προϋπηρεσία.

Εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι σε διοικητική θέση/φορέα: για κάθε έτος απόσπασης, δικαίωμα χρήσης της άδειας των παρ.1 έως 3 του άρθρου 48 ΥΚ (20-25 ή 30 ημέρες). Μετά την επιστροφή τους, παύει το δικαίωμα χορήγησης της άδειας αυτής, ακόμη και αν αποδεδειγμένα δεν έχουν κάνει χρήση (υπ’ αρ. 546/2005 Γνωμοδότηση ΝΣΚ).

Υπ’ αρ. 158986/Ε3/25-09-2018 Εγκύκλιος ΥΠΑΙΘ: εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν με απόσπαση σε Δ.Ε., σε φορείς του ΥΠΑΙΘ και λοιπές διοικητικές υπηρεσίες έως τις 31/8 και επέστρεψαν στα διδακτικά τους καθήκοντα την 1/9 δύνανται, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης, να λάβουν κανονική άδεια έως 4 ημέρες, για το χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών, από 1/9 έως 31/12 (για το επόμενο ημερολογιακό έτος, μπορεί να χορηγηθεί κανονική άδεια έως 10 ημέρες).

Προσαύξηση 4 εργάσιμων ημερών κανονικής άδειας στους υπηρετούντες σε παραμεθόριες περιοχές που αποσπώνται σε φορείς (παρ.3, άρθρο 48 ΥΚ).

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου 48 δεν εφαρμόζονται σε όσους έχουν κατά τις κείμενες διατάξεις διακοπές εργασίας. Οι υπάλληλοι αυτοί μπορούν, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης, να παίρνουν κανονική άδεια με αποδοχές ως 10 εργάσιμες ημέρες κατ’ έτος»

Αίτηση κανονικής άδειας

Αναρρωτική Άδεια

Διάρκεια: Τόσοι μήνες όσα και τα έτη υπηρεσίας

Βραχυχρόνιες: έως 8 ημέρες/έτος

Νομοθεσία: άρθρα 54, 55,56 ν.3528/2007

Παρατηρήσεις: Στην αναρρωτική άδεια συνυπολογίζονται και οι ημέρες απουσίας λόγω ασθενείας που προηγήθηκαν της άδειας.

Στον υπάλληλο που πάσχει από δυσίατο νόσημα, χορηγείται αναρρωτική άδεια, της οποίας η διάρκεια είναι διπλάσια από τη διάρκεια των αδειών των προηγούμενων παραγράφων.

Χορήγηση αναρρωτικής άδειας ανά μήνα με εξαίρεση την περίπτωση των δυσίατων νοσημάτων που χορηγείται ανά εξάμηνο κατ’ ανώτατο όριο.

Βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες χορηγούνται με γνωμάτευση θεράποντος ιατρού έως 8 ημέρες κατ’ έτος (2 εξ αυτών, αλλά όχι συνεχόμενες, μπορούν να χορηγούνται μόνο με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου).

Ο υπάλληλος υποχρεούται να δεχτεί την επίσκεψη του ελεγκτή ιατρού.

Οι βραχυχρόνιες άδειες χορηγούνται από τον Διευθυντή του Σχολείου κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης, ενώ οι άδειες >8 ημερών χορηγούνται κατόπιν έγκρισης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής.

Αίτηση για Βραχυχρόνια Αναρρωτική Άδεια

Αίτηση για Μακροχρόνια Αναρρωτική Άδεια (από Υγειονομική Επιτροπή)

Ειδική Άδεια για Ετήσιο Γυναικολογικό Έλεγχο

Άδεια για Ετήσιο Γυναικολογικό Έλεγχο

Διάρκεια: 1 ημέρα/έτος

Νομοθεσία: παρ.9, άρθρο 50, ν.3528/2007

Παρατηρήσεις: Απαιτείται βεβαίωση του θεράποντος ιατρού.

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Χορηγείται 1 ημέρα τον χρόνο με αποδοχές για ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο. Η άδεια χορηγείται έπειτα από βεβαίωση του θεράποντος ιατρού.»

Ειδική Άδεια για Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Άδεια για υποβολή σε μεθόδους Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Διάρκεια: 7 εργάσιμες ημέρες

Νομοθεσία: παρ.8, άρθρο 50, ν.3528/2007 και στην παράγραφο 9 (σελίδα 21) της  ΔΙΔΑΔ/Φ.69/185/οικ.9379/8-10-2021 εγκυκλίου του ΥΠΕΣ (ΑΔΑ: ΩΥΣΑ46ΜΤΛ6-ΒΤΡ)

Παρατηρήσεις: Απαιτείται βεβαίωση του θεράποντος ιατρού και του διευθυντή μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.).

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Στις υπαλλήλους στις οποίες εφαρμόζονται μέθοδοι ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του ν. 3305/2005 (Α ́ 17) χορηγείται άδεια 7 εργάσιμων ημερών με πλήρεις αποδοχές, ύστερα από βεβαίωση του θεράποντος ιατρού και του διευθυντή μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.).»

Άδεια Προγεννητικών Εξετάσεων

Ειδική Άδεια Νοσήματος (ιδίου – συζύγου – τέκνου)

Άδεια Νοσήματος (ιδίου/συζύγου/τέκνου)

Διάρκεια: 22 εργάσιμες ημέρες ή 32 εργάσιμες ημέρες

Νομοθεσία: παρ.2,4 άρθρο 50, ν.3528/2007 και παρ.1α, άρθρο 47, ν.4674/2020

Παρατηρήσεις: Ισχύει και για τους δικαστικούς συμπαραστάτες (παρ.4 “Οι άδειες των παραγράφων 2 και 3 χορηγούνται, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτές, και σε υπαλλήλους που έχουν οριστεί δικαστικοί συμπαραστάτες και τους έχει ανατεθεί δικαστικώς και η επιμέλεια των προσώπων αυτών, εφόσον η καθημερινή φροντίδα των προσώπων αυτών δεν παρέχεται από αρμόδια ιδρύματα και φορείς κοινωνικής πρόνοιας. Σε περίπτωση που η φροντίδα των προσώπων αυτών παρέχεται από αρμόδια ιδρύματα και φορείς κοινωνικής πρόνοιας, οι υπάλληλοι του προηγούμενου εδαφίου δικαιούνται, κατά περίπτωση, το ήμισυ των προβλεπομένων αδειών των παραγράφων 2 και 3, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτές. Η άδεια της παραγράφου 2 χορηγείται στους δικαστικούς συμπαραστάτες και σε περίπτωση που οι συμπαραστατούμενοι πάσχουν από ανοϊκή συνδρομή, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις.”)

Εφόσον δεν λάβει την άδεια αναπηρίας (οι άδειες των παρ.2, 3 δεν δίνονται αθροιστικά).

Εγκρίνεται από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Υπάλληλοι που πάσχουν ή έχουν σύζυγο ή τέκνο που πάσχει από νόσημα, το οποίο απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας, δικαιούνται ειδική άδεια με αποδοχές έως 22 εργάσιμες ημέρες τον χρόνο. Η ειδική άδεια του προηγούμενου εδαφίου χορηγείται και σε υπαλλήλους που έχουν τέκνα που πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down ή Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Δ.Α.Δ.), εφόσον αυτά είναι ανήλικα ή ενήλικα που δεν εργάζονται λόγω των παθήσεων αυτών. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος δικαιούται την ειδική άδεια για περισσότερα από ένα πάσχοντα πρόσωπα σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ’ ανώτατο όριο σε 32 εργάσιμες ημέρες τον χρόνο. Σε περίπτωση που για το ίδιο πάσχον πρόσωπο δικαιούχοι της άδειας είναι περισσότεροι του ενός υπάλληλοι , η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ’ ανώτατο όριο σε 32 εργάσιμες ημέρες τον χρόνο για το σύνολο των δικαιούχων υπαλλήλων αθροιστικά. Με δήλωση των συνδικαιούχων υπαλλήλων καθορίζεται ο αριθμός των ημερών που θα λάβει κάθε δικαιούχος υπάλληλος από το σύνολο των 32 εργασίμων ημερών τον χρόνο που δικαιούνται για το ίδιο πάσχον πρόσωπο αθροιστικά.»

Ειδική άδεια εκπαιδευτικών με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω

Άδεια Ασθενείας Τέκνου

Άδεια Ασθενείας Τέκνου

Διάρκεια: μέχρι 4 εργάσιμες ημέρες/έτος

Τρίτεκνοι : 7 εργάσιμες ημέρες/έτος

Πολύτεκνοι: 10 εργάσιμες ημέρες/έτος

Μονογονείς: 8 εργάσιμες ημέρες/ έτος

Νομοθεσία: παρ.8, άρθρο 53, ν.3528/2007 και παρ. 5, άρθρο 56, ν.4830/2021

Παρατηρήσεις: Αυτοτελές δικαίωμα για κάθε γονέα.

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Υπάλληλοι που έχουν ανήλικα τέκνα, δικαιούνται άδεια με αποδοχές έως 4 εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους. Για τους υπαλλήλους που είναι τρίτεκνοι η ως άνω άδεια ανέρχεται σε 7 εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος και για τους υπαλλήλους που είναι πολύτεκνοι σε 10 εργάσιμες ημέρες. Για τους υπαλλήλους που είναι μονογονείς, η ως άνω άδεια ανέρχεται σε 8 εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος. Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, το δικαίωμα είναι αυτοτελές για κάθε γονέα.»

Άδεια Διευκόλυνσης για παρακολούθηση Σχολικής Επίδοσης Ανηλίκων Τέκνων

Άδεια Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου

Διάρκεια: Ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα έως 4 εργάσιμων ημερών/έτος

1 τέκνο: έως 4 ημέρες/έτος

2 τέκνα και άνω: έως 5 ημέρες/έτος

Σε περίπτωση που τα τέκνα παρακολουθούν μαθήματα σε ιδρύματα διαφορετικής εκπαιδευτικής βαθμίδας, η δικαιούμενη άδεια αυξάνεται κατά 1 ημέρα.

Νομοθεσία: παρ.6, άρθρο 53, ν.3528/2007 και Υ.Α.ΥΠ.ΕΣ. (ΔΙΔΑΔ/Φ.53/1222/οικ.20561/9.8.2007, ΦΕΚ 1613/Β/17-8-2007)

Παρατηρήσεις: Χορήγηση καταρχάς για ορισμένες ώρες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις για ολόκληρη την ημέρα, σε καμιά όμως περίπτωση πάνω από μία ημέρα συνεχώς.

Ο συνολικός χρόνος της άδειας δεν εξαντλείται υποχρεωτικά. Τυχόν υπόλοιπο που δεν έχει ληφθεί δεν μεταφέρεται στο επόμενο έτος, ούτε καταβάλλεται αποζημίωση στον υπάλληλο.

Αν και οι δύο γονείς είναι δικαιούχοι, λαμβάνουν από κοινού την άδεια, η διάρκεια της οποίας και για τους δυο δεν μπορεί να υπερβεί το συνολικό αριθμό των προβλεπόμενων ημερών.

Η άδεια χορηγείται στο γονέα−υπάλληλο ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι.

Η άδεια χορηγείται και στους γονείς−υπαλλήλους που το τέκνο τους είναι εγγεγραμμένο σε παιδικό σταθμό υπό την προϋπόθεση ότι ο σταθμός εφαρμόζει πλήρες πρόγραμμα νηπιαγωγείου.

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Οι υπηρεσίες υποχρεούνται να διευκολύνουν τους υπαλλήλους που έχουν τέκνα τα οποία παρακολουθούν μαθήματα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για να επισκέπτονται το σχολείο των παιδιών τους, με σκοπό την παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης.»

Ειδική Άδεια ΑιμοδοσίαςΛήψης Αιμοπεταλίων

Διάρκεια: 2 εργάσιμες ημέρες

Νομοθεσία: παρ.5, άρθρο 50, ν.3528/2007παρ. 2α, άρθρο 47, ν.4674/2020 και Εγκύκλιος ΥΠ.ΕΣ. ΔΙΔΑΔ/Φ.51/538/12254 /14-05-2007

Παρατηρήσεις: Οι δύο ημέρες άδειας είναι πέραν της ημέρας αιμοδοσίας και μπορούν να ληφθούν είτε συνεχόμενα με το χρόνο της αιμοδοσίας ή οποτεδήποτε μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Σε κάθε περίπτωση δεν μεταφέρονται στο επόμενο ημερολογιακό έτος.

Έως 6 αιμοληψίες ή παροχές αιμοπεταλίων τον χρόνο κατ’ ανώτατο όριο.

Ισχύει και για όποιον προσέρχεται σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοληψίας από δική του πρωτοβουλία (απαιτείται σχετική βεβαίωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η αιμοληψία)

Παράθεση Κύριας Διάταξης: Η παράγραφος 5 του άρθρου 50 του ν. 3528/2007 αντικαθίσταται ως εξής: «Υπάλληλος, ο οποίος ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και υπάλληλος, ο οποίος μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία ή σε διαδικασία παροχής αιμοπεταλίων, δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας με πλήρεις αποδοχές 2 ημερών για 6 αιμοληψίες ή παροχές αιμοπεταλίων τον χρόνο κατ’ ανώτατο όριο».

Ειδικές Άδειες (γέννησης τέκνου, πατρότητας, γάμου, θανάτου, νοσήματος, αναπηρίας γονέα τέκνου με Δ.Α.Δ., για συμμετοχή σε δίκη, άσκησης εκλογικού δικαιώματος)

Άδεια Λόγω Γάμου / Συμφώνου Συμβίωσης

Διάρκεια: 5 εργάσιμες ημέρες

Νομοθεσία: παρ.1, άρθρο 50, ν.3528/2007 και άρθρο 54, ν.4830/2021

Παρατηρήσεις: Δεν υπολογίζεται στην κανονική ετήσια άδεια του εργαζομένου.

Χορήγηση σε συνέχεια με το γεγονός (σε περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης, ως γεγονός θεωρείται η κατάθεση του συμφώνου συμβίωσης στο ληξιαρχείο).

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα άδειας απουσίας με αποδοχές 5 εργάσιμων ημερών σε περίπτωση γάμου».

Άδεια Λόγω Θανάτου (συζύγου ή συγγενούς)

Διάρκεια: 3 εργάσιμες ημέρες αμέσως μετά το γεγονός

Νομοθεσία: παρ.1, άρθρο 50, ν.3528/2007 και άρθρο 54, ν.4830/2021

Παρατηρήσεις: Απαιτείται ληξιαρχική πράξη θανάτου και εφόσον δεν προκύπτει ο βαθμός συγγένειας, συνυποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση.

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Σε περίπτωση θανάτου συζύγου ή και συγγενούς έως και β’ βαθμού δικαιούνται άδεια απουσίας 3 εργάσιμων ημερών συνεχόμενα με το γεγονός. (Συγγενείς έως και β’ βαθμού θεωρούνται οι γονείς, τα τέκνα, τα αδέλφια, τα εγγόνια και οι πάπποι, τόσο οι εξ αίματος όσο και οι εξ αγχιστείας)».

Άδεια για συμμετοχή σε Δίκη

Διάρκεια: 1-3 εργάσιμες ημέρες

Νομοθεσία: παρ.1, άρθρο 50, ν.3528/2007 και άρθρο 54, ν.4830/2021

Παρατηρήσεις: Απαιτείται τεκμηριωμένη αίτηση για ειδικό λόγο, ο οποίος αφορά τον ίδιο προσωπικά και όχι άλλο πρόσωπο.

Η συμμετοχή νοείται με όλες τις ιδιότητες.

Απαιτούνται η φωτοτυπία κλήσης και η βεβαίωση παρουσίας στο δικαστήριο.

Για απόσταση 200-400 χλμ: 1 εργάσιμη ημέρα

Για απόσταση >401 χλμ οδικώς εξ ολοκλήρου: 2 εργάσιμες ημέρες

Για μετακίνηση σε/από νησιά: όχι πάνω από 3 εργάσιμες ημέρες (απόφαση Διευθυντή Εκπαίδευσης)

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Οι υπάλληλοι δικαιούνται κατόπιν τεκμηριωμένης αίτησης ειδική άδεια με αποδοχές διάρκειας 1 έως 3 ημερών , κατά περίπτωση, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ή για τη συμμετοχή σε δίκη ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου.»

Άδεια για άσκηση Εκλογικού Δικαιώματος

Διάρκεια: 1 -3 εργάσιμες ημέρες κατά περίπτωση

Νομοθεσία: παρ.1, άρθρο 50, ν.3528/2007 και άρθρο 54, ν.4830/2021

Παρατηρήσεις: Απαιτείται τεκμηριωμένη αίτηση.

Για απόσταση 200-400 χλμ: 1 εργάσιμη ημέρα

Για απόσταση >401 χλμ οδικώς εξ ολοκλήρου: 2 εργάσιμες ημέρες

Για μετακίνηση σε/από νησιά: όχι πάνω από 3 εργάσιμες ημέρες με απόφαση Διευθυντή Εκπαίδευσης

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Οι υπάλληλοι δικαιούνται κατόπιν τεκμηριωμένης αίτησης ειδική άδεια με αποδοχές διάρκειας 1 έως 3 ημερών, κατά περίπτωση, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ή για τη συμμετοχή σε δίκη ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου.»

Άδεια Αναπηρίας (ιδίου/τέκνου)

Διάρκεια: 6 εργάσιμες ημέρες ή 10 εργάσιμες ημέρες

Νομοθεσία: παρ.3,4 άρθρο 50, ν.3528/2007 και παρ.1α, άρθρο 47, ν.4674/2020

Παρατηρήσεις: Επιπλέον της κανονικής άδειας

Ισχύει και για τους δικαστικούς συμπαραστάτες (παρ.4 “Οι άδειες των παραγράφων 2 και 3 χορηγούνται, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτές, και σε υπαλλήλους που έχουν οριστεί δικαστικοί συμπαραστάτες και τους έχει ανατεθεί δικαστικώς και η επιμέλεια των προσώπων αυτών, εφόσον η καθημερινή φροντίδα των προσώπων αυτών δεν παρέχεται από αρμόδια ιδρύματα και φορείς κοινωνικής πρόνοιας. Σε περίπτωση που η φροντίδα των προσώπων αυτών παρέχεται από αρμόδια ιδρύματα και φορείς κοινωνικής πρόνοιας, οι υπάλληλοι του προηγούμενου εδαφίου δικαιούνται, κατά περίπτωση, το ήμισυ των προβλεπομένων αδειών των παραγράφων 2 και 3, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτές” ).

Εφόσον δεν λάβει την άδεια νοσήματος (οι άδειες των παρ.2,3 δεν δίνονται αθροιστικά).

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Υπάλληλοι που δεν υπάγονται στην παράγραφο 2 και έχουν ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, ή ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, τα οποία δεν εργάζονται λόγω της αναπηρίας αυτής, με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω , δικαιούνται ειδική άδεια 6 εργάσιμων ημερών με αποδοχές κάθε χρόνο , επιπλέον της κανονικής. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος δικαιούται την ειδική άδεια για περισσότερα από ένα πάσχοντα πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ’ ανώτατο όριο σε 10 εργάσιμες ημέρες τον χρόνο. Σε περίπτωση που για το ίδιο πάσχον πρόσωπο δικαιούχοι της άδειας είναι περισσότεροι του ενός υπάλληλοι , η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ’ ανώτατο όριο σε 10 εργάσιμες ημέρες τον χρόνο για το σύνολο των δικαιούχων υπαλλήλων αθροιστικά. Με δήλωση των συνδικαιούχων υπαλλήλων καθορίζεται ο αριθμός των ημερών που θα λάβει κάθε δικαιούχος υπάλληλος από το σύνολο των 10 εργάσιμων ημερών τον χρόνο που δικαιούνται για το ίδιο πάσχον πρόσωπο αθροιστικά.»

Αίτηση για Ειδική Άδεια – το προσαρμόζετε ανάλογα με τον λόγο

Αίτηση για Ειδική Άδεια Παράστασης σε Δίκη

Άδεια Εξετάσεων ή για Επιμορφωτικούς Επιστημονικούς Λόγους

Άδεια Εξετάσεων

Διάρκεια: μέχρι 14 εργάσιμες ημέρες

Νομοθεσία: άρθρο 60 ν.3528/2007 και παρ.1, άρθρο 35, ν.4590/2019

Παρατηρήσεις: Διευκρινίσεις επί της άδειας εξετάσεων εκπαιδευτικών και Ενημερωτική Εγκύκλιος του ΥΠΕΣ (3/1/2023)

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Στους υπαλλήλους που είναι μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές, προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί, σε σχολεία και ιδρύματα και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης, χορηγείται άδεια εξετάσεων με αποδοχές. Η άδεια εξετάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 14 εργάσιμες ημέρες κάθε έτος και χορηγείται συνεχώς ή τμηματικώς κατά την εξεταστική περίοδο που ζητά ο ενδιαφερόμενος. Οι άδειες εξετάσεων χορηγούνται για το χρόνο φοίτησης και μέχρι 2 το πολύ εξάμηνα μετά τη λήξη του, εφόσον ο υπάλληλος εξακολουθεί να φοιτά. Για κάθε ημέρα εξετάσεων χορηγείται άδεια έως 2 ημερών.»

Άδεια για Επιστημονικούς και Επιμορφωτικούς λόγους

Διάρκεια: μικρής χρονικής διάρκειας

Νομοθεσία: άρθρο 59, ν.3528/2007

Παρατηρήσεις: Εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία.

Χορηγούνται από τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Άδειες μικρής χρονικής διάρκειας χορηγούνται υποχρεωτικά, μετά από αίτηση τους, σε υπαλλήλους που μετέχουν σε διαγωνισμούς για να πάρουν υποτροφία ή να εισαχθούν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) ή για να επιλεγούν για φοίτηση σε κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών, σε αντικείμενα που ενδιαφέρουν την υπηρεσία. Όμοιες άδειες μπορεί να χορηγούνται για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία».

Λοιπά Έντυπα Αιτήσεων

Αίτηση για Άδεια Κύησης – Ενημέρωση 30/11/2021

Αίτηση για Άδεια Λοχείας – Ενημέρωση 30/11/2021

Αίτηση για Άδεια Ανατροφής – Ενημέρωση 30/11/2021

Εννεάμηνη Άδεια Ανατροφής Τέκνου

Διάρκεια: 9 μήνες

Νομοθεσία: παρ.2,9, άρθρο 53, ν.3528/2007 και ν.4674/2020 (άρθρο 47 παρ.4.)

Παρατηρήσεις: Εφόσον δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου.

Σε υπαλλήλους που υιοθετούν τέκνο, καθώς και σε υπαλλήλους που γίνονται ανάδοχοι γονείς, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 10 και 11 του ν. 4538/2018 (Α’ 85) πέραν των διευκολύνσεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, χορηγείται άδεια 3 μηνών με πλήρεις αποδοχές εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας ή της αναδοχής αντίστοιχα, εφόσον το υιοθετημένο ή το αναδεχόμενο τέκνο είναι ηλικίας έως 6 ετών. Ένας μήνας από την άδεια αυτή μπορεί να καλύπτει απουσία του υπαλλήλου κατά το προ της υιοθεσίας ή της αναδοχής διάστημα. Σ τους γονείς που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, κατά το άρθρο 1464 Α.Κ., πέραν των διευκολύνσεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, χορηγείται άδεια τριών 3 μηνών με πλήρεις αποδοχές αμέσως μετά τη γέννηση του τέκνου ” (παρ.9, άρθρο 53, ν. 3528/2007)

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Υπάλληλος που είναι γονέας δικαιούται 9 μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο. Υπάλληλος που υιοθετεί ή αναδέχεται τέκνο ηλικίας έως 4 ετών , δικαιούται, κατ’ εξαίρεση, τη χορήγηση του συνόλου της άδειας των 9 μηνών που προβλέπεται στην παρούσα, εφόσον, μετά από την άδεια της παραγράφου 9 και μέχρι το τέκνο να συμπληρώσει την ηλικία των 4 ετών, αιτηθεί να του χορηγηθεί η συνεχόμενη άδεια έναντι της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου. Εάν μέχρι τη συμπλήρωση των 4 ετών απομένει διάστημα μικρότερο των 9 μηνών, χορηγείται άδεια για το διάστημα που υπολείπεται. Για τον γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω , η άδεια του δεύτερου εδαφίου προσαυξάνονται κατά 1 μήνα.  Υπάλληλος που αποκτά δίδυμα, τρίδυμα ή και περισσότερα τέκνα δικαιούται επιπλέον άδεια ανατροφής 6 μηνών με αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός .»

Άδεια Μειωμένου Ωραρίου για Ανατροφή Τέκνου

Διάρκεια: 2 ώρες την εβδομάδα από το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο

Νομοθεσία: παρ.14, άρθρο 30, ν.2083/1992παρ.8, άρθρο 13, ν.1566/1985 και παρ. 2, 9, άρθρο 53, ν.3528/2007

Παρατηρήσεις: Εφόσον δεν έχει λάβει την 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου.

Σε υπαλλήλους που υιοθετούν τέκνο, καθώς και σε υπαλλήλους που γίνονται ανάδοχοι γονείς, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 10 και 11 του ν. 4538/2018 (Α’ 85) πέραν των διευκολύνσεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, χορηγείται άδεια 3 μηνών με πλήρεις αποδοχές εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας ή της αναδοχής αντίστοιχα, εφόσον το υιοθετημένο ή το αναδεχόμενο τέκνο είναι ηλικίας έως 6 ετών. Ένας μήνας από την άδεια αυτή μπορεί να καλύπτει απουσία του υπαλλήλου κατά το προ της υιοθεσίας ή της αναδοχής διάστημα. Στους γονείς που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, κατά το άρθρο 1464 Α.Κ., πέραν των διευκολύνσεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, χορηγείται άδεια τριών 3 μηνών με πλήρεις αποδοχές αμέσως μετά τη γέννηση του τέκνου ” (παρ.9, άρθρο 53, ν. 3528/2007)

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Με την επιφύλαξη της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 2721/1999 (Α’ 112), από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες απαλλάσσεται ο γονέας παιδιού μέχρι δύο ετών.»

Αίτηση για Κανονική Άδεια Κυοφορίας (νέο έντυπο 2023)

Αίτηση για Συνδικαλιστική Άδεια

Συνδικαλιστική Άδεια

Διάρκεια: 3/5/9/15 εργάσιμες ημέρες τον μήνα ή για όλο το διάστημα θητείας

Νομοθεσία: άρθρο 17, ν.1264/1982 και άρθρο 90, ν.4808/2021

Παρατηρήσεις: Οι ανωτέρω άδειες απουσίας περιορίζονται σε 30 ημέρες το χρόνο για τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ή αλλιώς του Προεδρείου των μη αντιπροσωπευτικών τριτοβάθμιων οργανώσεων, καθώς και για τον/την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να διευκολύνει τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, των Ελεγκτικών Επιτροπών και τους αντιπροσώπους των πρωτοβάθμιων στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Την ίδια υποχρέωση έχει για τα Διοικητικά Συμβούλια, τις Ελεγκτικές Επιτροπές και τους αντιπροσώπους των δευτεροβάθμιων στις τριτοβάθμιες, όπως και για τα Διοικητικά Συμβούλια και τις Ελεγκτικές Επιτροπές των τριτοβάθμιων οργανώσεων.

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να παρέχει άδεια απουσίας:

α) στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της πιο αντιπροσωπευτικής τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης: για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους,

β) στον Πρόεδρο και στον Γενικό Γραμματέα των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών , εφόσον οι υπαγόμενες σε αυτά οργανώσεις έχουν πάνω από 10.000 ψηφίσαντα μέλη: για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους,

γ) στον Πρόεδρο των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών , εφόσον οι υπαγόμενες σε αυτά πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν από 1.501 μέχρι 10.000 ψηφίσαντα μέλη: για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία του,

δ) στον Πρόεδρο των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών , εφόσον οι υπαγόμενες σε αυτά πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν μέχρι 1.500 ψηφίσαντα μέλη: 15 ημέρες τον μήνα,

ε) στον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα και τον Ταμία των Διοικητικών Συμβουλίων των πιο αντιπροσωπευτικών δευτεροβάθμιων οργανώσεων: 15 ημέρες το μήνα,

στ) στα υπόλοιπα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πιο αντιπροσωπευτικών δευτεροβάθμιων οργανώσεων: 9 ημέρες το μήνα,

ζ) στον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων: 5 ημέρες το μήνα, αν τα μέλη της οργάνωσης είναι >=500»

Αίτηση για Άδεια Αιρετού Ο.Τ.Α. Α΄ ή Β΄ Βαθμού

Άδεια Αιρετών Α’ Βαθμού

Διάρκεια: Άδεια άνευ αποδοχών ή 2/30/60/90 ημέρες ή για όλο το διάστημα άσκησης καθηκόντων

Νομοθεσία: παρ.1, 2, 5, άρθρο 93, ν.3852/2010 και παρ.8, άρθρο 8, ν.4071/2012

Παρατηρήσεις: Όχι πραγματική υπηρεσία

Πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων με πληθυσμό κάτω των 100.000 κατοίκων, πρόεδροι δημοτικών νομικών προσώπων και πρόεδροι συνδέσμων δήμων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ.: ειδική άδεια 90 ημερών.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που έχουν την ιδιότητα της παρ. 1: ειδική άδεια 90 ημερών/έτος επιπλέον της κανονικής (πρόσθετη προϋπόθεση: δεν είναι δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων).

Πρόεδροι Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, Πρόεδροι Συνδέσμων Δήμων: ειδική άδεια μέχρι 90 εργάσιμες ημέρες/έτος επιπλέον της κανονικής τους άδειας (πρόσθετη προϋπόθεση: δεν είναι δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων) .

Πρόεδροι συμβουλίων κοινοτήτων, (που προ της έναρξης ισχύος του ν. 4555/2018 αποτελούσαν δημοτικές κοινότητες) : ειδική άδεια 60 ημερών.

Πρόεδροι κοινοτήτων και πρόεδροι συμβουλίων κοινοτήτων,(που προ της έναρξης ισχύος του ν. 4555/2018 αποτελούσαν τοπικές κοινότητες) : ειδική άδεια 30 ημερών.

Χορήγηση ειδικής αδείας 30/60 ημερών και τμηματικά σε εργάσιμες ημέρες και ώρες μετά από σχετική αίτηση του αιρετού

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Στους δημάρχους, αντιδημάρχους όλων των δήμων, στους προέδρους δημοτικών συμβουλίων των δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, καθώς και στους προέδρους συνδέσμων, των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω
των 200.000 κατοίκων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ., χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους . Οι ανωτέρω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και στον συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης. Την ειδική άδεια του παρόντος άρθρου λαμβάνουν υποχρεωτικά τα ανωτέρω πρόσωπα ανεξαρτήτως υποβολής σχετικής αίτησης, «εκτός των δημάρχων και αντιδημάρχων, οι οποίοι είναι ιατροί του Ε.Σ.Υ. σε δήμους κάτω των 5.000 κατοίκων, καθώς και των προέδρων δημοτικών συμβουλίων όλων των δήμων και των προέδρων συνδέσμων».

…Δημοτικοί σύμβουλοι δήμων και μέλη των διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων που είναι υπάλληλοι του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται να απουσιάζουν από την εργασία τους κατά την ημέρα συνεδρίασης του δημοτικού ή διοικητικού συμβουλίου για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις αυτών. Τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον υπηρετούν ή κατοικούν σε δημοτικές κοινότητες που εκτείνονται στην περιφέρεια ενός νησιού, δικαιούνται να απουσιάζουν από την εργασία τους για τον ίδιο λόγο επί 2 ημέρες, περιλαμβανομένης της ημέρας συνεδρίασης του οικείου συμβουλίου.»

Άδεια Αιρετών Β’ Βαθμού

Διάρκεια: Άδεια άνευ αποδοχών ή 2/30/60 ημέρες ή για όλο το διάστημα άσκησης καθηκόντων

Νομοθεσία: παρ.1, άρθρο 182, ν.3852/2010 και παρ.1, άρθρο 183, ν.3852/2010

Παρατηρήσεις: Όχι πραγματική υπηρεσία

Μέλη της οικονομικής επιτροπής και των λοιπών διοικητικών επιτροπών της περιφέρειας (που έχουν την ιδιότητα της παρ. 1) : ειδική άδεια έως 60 ημέρες/έτος.

Επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων (που έχουν την ιδιότητα της παρ. 1): ειδική άδεια 30 εργάσιμων ημερών επιπλέον της κανονικής άδειας.

Μέλη του διοικητικού ή του εποπτικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών (που δεν έχουν τα αξιώματα της παρ. 1) : άδεια 60 ημερών/έτος.

Χορήγηση ειδικής άδειας 30/60 ημερών και τμηματικά σε εργάσιμες ημέρες και ώρες με αίτηση του αιρετού.

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Στους περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και προέδρους του περιφερειακού συμβουλίου που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημόσιων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων, τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ. χορηγείται από την υπηρεσία της οργανικής τους θέσης υποχρεωτικά, ανεξαρτήτως υποβολής σχετικής αίτησης, ειδική άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και ως προς τον περιφερειακό συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι οι οποίοι είναι υπάλληλοι του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα έχουν δικαίωμα να απουσιάσουν από την εργασία τους για 2 ημέρες περιλαμβανομένης της ημέρας της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που κατοικούν και εργάζονται σε νησί έχουν δικαίωμα να απουσιάσουν από την εργασία τους 1 ημέρα επιπλέον των ανωτέρω.»

Άδειες Άνευ Αποδοχών

Άδεια Άνευ Αποδοχών έως 1 μήνα

Διάρκεια: έως 1 μήνα/έτος

Νομοθεσία: παρ.1, 5 άρθρο 51, ν.3528/2007 και παρ.1, άρθρο 26 ν.4305/2014

Παρατηρήσεις: Χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου

Χορήγηση άδειας από Διευθυντή εκπαίδευσης

Ο χρόνος της άδειας χωρίς αποδοχές αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας μόνο στις περιπτώσεις των παραγράφων 1 και 4 του παρόντος άρθρου.

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Επιτρέπεται η χορήγηση στον υπάλληλο, μετά από αίτηση του, άδειας χωρίς αποδοχές, εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν. Η άδεια αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τον 1 μήνα εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους. Η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά στο φυσικό, θετό και ανάδοχο γονέα όταν πρόκειται για νοσηλεία ανήλικου τέκνου λόγω ασθένειας ή ατυχήματος που καθιστά αναγκαία την άμεση παρουσία του.»

Άδεια Άνευ Αποδοχών για Σοβαρούς Λόγους

Διάρκεια: έως 5 σχολικά έτη

Νομοθεσία: περ.Ε’, παρ.2, άρθρο 16 ν.1566/1985 και παρ.2, άρθρο 51, ν.3528/2007

Παρατηρήσεις: Για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους (προσωπικούς, υγείας, μεταπτυχιακά…)

Απαιτείται γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου και εγκρίνεται από ΑΠΥΣΠΕ/ΑΠΥΣΔΕ

Λύεται αυτοδικαίως η υπηρεσιακή σχέση του εκπαιδευτικού, αν εκείνος δεν προβεί σε ανάληψη καθηκόντων, εντός 1 μηνός από τη λήξη της άδειας

Παράθεση Κύριας Διάταξης:  «Στους υπαλλήλους επιτρέπεται η χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές συνολικής διάρκειας έως 5 ετών , ύστερα από αίτηση τους και γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους.»

Άδεια Άνευ Αποδοχών για Ανατροφή Τέκνου

Διάρκεια: έως 5 σχολικά έτη

Νομοθεσία: περ.Ε’, παρ.2, άρθρο 16 ν.1566/1985παρ.2, άρθρο 51, ν.3528/2007 παρ.1, άρθρο 53, ν.3528/2007 και παρ.1, άρθρο 56, ν.4830/2021

Παρατηρήσεις: Αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, με κοινή τους δήλωση στις υπηρεσίες τους, καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση των διευκολύνσεων του παρόντος, εκτός αν με τη δήλωση αυτή καθορίσουν χρονικά διαστήματα που ο καθένας θα κάνει χρήση, μέσα στα οριζόμενα κατά περίπτωση ηλικιακά όρια του τέκνου.

Όταν ο ένας γονέας λάβει την άδεια της παρ. 1 ή τη διευκόλυνση της παρ. 1Α του ν.3528/2007, ο άλλος δεν έχει δικαίωμα να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παρ. 2 του άρθρου 51 του ν.3528/2007 για το ίδιο διάστημα.

Ο χρόνος της άδειας χωρίς αποδοχές αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας μόνο στις περιπτώσεις των παραγράφων 1 (1 μήνας εντός του ίδιου έτους ) και 4 (θέση σε Ε.Ε./Διεθνή Οργανισμό) του άρθρου 51, ν.3528/2007

Παράθεση Κύριας Διάταξης:  «Η προβλεπόμενη από την παρ. 2 του άρθρου 51 άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται αυτοτελώς σε κάθε φυσικό, θετό και ανάδοχο γονέα υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, όταν πρόκειται για ανατροφή τέκνου ηλικίας έως και 8 ετών . Για τους υπαλλήλους που έχουν έως 2 τέκνα και δικαιούνται την άδεια του πρώτου εδαφίου, η υπηρεσία που βαρύνεται με την υποχρέωση μισθοδοσίας του υπαλλήλου, υποχρεούται να καταβάλλει στον γονέα μηνιαίως, για κάθε τέκνο, ποσό ίσο με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό, για τους 2 πρώτους μήνες της άδειας. Οι γονείς διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων πολύδυμων τέκνων δικαιούνται να λάβουν την άδεια του πρώτου εδαφίου για κάθε παιδί ξεχωριστά, τμηματικά ή και συνεχόμενα, και δικαιούνται να λάβουν την παροχή του δεύτερου εδαφίου για 2 μήνες επιπλέον, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών που γεννήθηκαν μαζί. Οι μονογονείς , λόγω θανάτου του άλλου γονέα ή λόγω ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης του τέκνου από τον άλλο γονέα, δικαιούνται τις διευκολύνσεις των προηγούμενων εδαφίων εις διπλούν. Σε περίπτωση γέννησης τρίτου και περισσότερων τέκνων, για χρονικό διάστημα 3 μηνών, η άδεια του πρώτου εδαφίου χορηγείται με πλήρεις αποδοχές. Η άδεια των προηγούμενων εδαφίων χορηγείται είτε συνεχόμενα είτε τμηματικά, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατή η χορήγησή της για διάστημα μικρότερο του 1 μηνός. Για κάθε τέκνο, διάστημα 4 μηνών της άδειας του πρώτου εδαφίου λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας για κάθε συνέπεια. Η αίτηση για χορήγηση της άδειας των προηγούμενων εδαφίων υποβάλλεται τουλάχιστον, 1 μήνα πριν από την έναρξη της άδειας, εκτός εάν συντρέχουν έκτακτοι λόγοι, οι οποίοι καθιστούν αναγκαία την έναρξη της άδειας σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Η αρμόδια υπηρεσία απαντά στην αίτηση του υπαλλήλου άμεσα και πάντως το αργότερο εντός 1 μηνός από την υποβολή της.»

Άδεια Άνευ Αποδοχών για υπηρέτηση σε Ε.Ε/Διεθνή Οργανισμό

Διάρκεια: έως 5 σχολικά έτη (δύναται να παραταθεί +5 έτη)

Νομοθεσία: παρ.4, 5, άρθρο 51, ν.3528/2007

Παρατηρήσεις: Ο χρόνος της άδειας χωρίς αποδοχές αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας μόνο στις περιπτώσεις των παραγράφων 1 και 4 του παρόντος άρθρου.

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Στον υπάλληλο που αποδέχεται θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε διεθνή οργανισμό, στον οποίο μετέχει η Ελλάδα, χορηγείται μετά από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι 5 έτη, η οποία μπορεί να παραταθεί με την ίδια διαδικασία για μία ακόμα πενταετία. Αν ο υπάλληλος δεν εμφανιστεί να αναλάβει καθήκοντα μέσα σε 2 μήνες από τη λήξη της άδειας, θεωρείται ότι παραιτήθηκε αυτοδικαίως από την υπηρεσία.»

Άδεια Άνευ Αποδοχών για υπηρέτηση συζύγου στο Εξωτερικό

Διάρκεια: έως 6 έτη

Νομοθεσία: παρ.3, άρθρο 51, ν.3528/2007

Παρατηρήσεις: Χορήγηση αδείας συνεχόμενα ή τμηματικά

Απαιτείται διετής πραγματική υπηρεσία

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Υπάλληλος, του οποίου σύζυγος υπηρετεί στο εξωτερικό σε ελληνική υπηρεσία του Δημοσίου, νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα ή σε υπηρεσία ή φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε διεθνή οργανισμό, στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, δικαιούται να πάρει άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι 6έτη συνεχώς ή και τμηματικά, εφόσον έχει συμπληρώσει διετή πραγματική υπηρεσία»

Άδεια ΜητρότηταςΠατρότητας

Άδεια Μητρότητας

Διάρκεια: 2 μήνες προ τοκετού και 3 μήνες μετά τον τοκετό

Νομοθεσία: άρθρο 52, ν.3528/2007 και παρ.1, άρθρο 18, ν.3801/2009

Παρατηρήσεις: Όταν ο τοκετός πραγματοποιείται σε μεταγενέστερο χρόνο, η άδεια παρατείνεται μέχρι την πραγματική ημερομηνία του τοκετού, χωρίς αυτή η παράταση να συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση του χρόνου της άδειας που χορηγείται μετά τον τοκετό. Όταν ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώστε να εξασφαλιστεί συνολικός χρόνος άδειας 5 μηνών.

Στις υπαλλήλους που υιοθετούν τέκνο, χορηγείται άδεια 3 μηνών με πλήρεις αποδοχές εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας, εφόσον το υιοθετημένο τέκνο είναι ηλικίας έως 6 ετών. Ενας μήνας από την άδεια αυτή μπορεί να καλύπτει απουσία της υπαλλήλου κατά το προ της υιοθεσίας διάστημα.

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Στις υπαλλήλους οι οποίες κυοφορούν, χορηγείται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές 2 μήνες πριν και 3 μήνες μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση απόκτησης τέκνου πέραν του 3ου , η μετά τον τοκετό άδεια προσαυξάνεται κάθε φορά κατά 2 μήνες. Η άδεια λόγω κυοφορίας χορηγείται ύστερα από βεβαίωση του θεράποντος ιατρού για τον πιθανολογούμενο χρόνο τοκετού.Σε περίπτωση πολύδυμης κύησης, η άδεια λοχείας αυξάνεται κατά 1 μήνα για κάθε τέκνο πέραν του ενός.»

Άδεια Πατρότητας

Διάρκεια:14 εργάσιμες ημέρες κατά τη γέννηση του τέκνου

Νομοθεσία: παρ.1, άρθρο 50, ν.3528/2007 και άρθρο 54, ν.4830/2021

Παρατηρήσεις: Δεν προσαυξάνεται λόγω γέννησης διδύμων, τριδύμων ή περισσότερων πολύδυμων τέκνων.

Έγκαιρη γνωστοποίηση πιθανολογούμενης ημέρας τοκετού αρμοδίως στην υπηρεσία.

Υιοθεσία/αναδοχή τέκνου ηλικίας έως 8 ετών: χορήγηση άδειας από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια.

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Στον πατέρα υπάλληλο χορηγείται υποχρεωτικά άδεια 14 εργάσιμων ημερών, με αποδοχές , η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου. Η άδεια αυτή δύναται να χορηγείται είτε:

α) 2 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, οπότε οι υπόλοιπες 12 χορηγούνται, συνολικά ή τμηματικά, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης, είτε

β) μετά την ημερομηνία γέννησης, συνολικά ή τμηματικά, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης.»

Άδειες Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών

 Πίνακας αδειών μονίμων εκπαιδευτικών (με αναφορά στη νομοθεσία) από το Υπουργείο Παιδείας

Κανονική Άδεια

Κανονική Άδεια

Διάρκεια: 7 εργάσιμες ημέρες (κατά τη διάρκεια της σύμβασης)

Νομοθεσία: παρ.8, άρθρο 20, π.δ. 410/88

Παρατηρήσεις: Για λόγους εξαιρετικής ανάγκης

Δεν απαιτείται προϋπηρεσία

Παράθεση Κύριας Διάταξης:  «Οι διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων δεν έχουν εφαρμογή στους εκπαιδευτικούς λειτουργούς με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, καθώς και στους μισθωτούς που δικαιούνται κατά τις κείμενες διατάξεις διακοπές εργασίες. Στους πιο πάνω μπορεί να χορηγηθεί κανονική άδεια απουσίας με αποδοχές για 7 το πολύ εργάσιμες ημέρες κατ’ έτος για λόγους εξαιρετικής ανάγκης.»

Αναρρωτική Άδεια

Αναρρωτική Άδεια

Διάρκεια: 15 ημερολογιακές ημέρες (+15 επιπλέον ημερολογιακές ημέρες για δυσίατα νοσήματα)

Νομοθεσία: άρθρα 657 και 658 Α.Κ.(π.δ.456/1984), άρθρο 11, ν.2874/2000 Εγκύκλιος αρ.79/14-7-1999 ΙΚΑ, Έγγραφο αρ.πρωτ. Π06/40/29-04-2013 ΙΚΑ παρ.5, άρθρο 70, ν.4485/2017

Εγκύκλιος 54 ΕΦΚΑ (ΑΔΑ: Ω3Π46ΜΑΠΣ-ΚΞΣ) – 23/9/2021: Καθορισμός αρμόδιων υγειονομικών οργάνων για τη χορήγηση παροχών σε χρήμα (αφορά ποιοι μπορούν να βεβαιώσουν την ασθένεια, ημερομηνία τοκετού, κλπ)

Παρατηρήσεις: Οι αποδοχές δίνονται εφόσον έχουν συμπληρώσει 10ήμερη παροχή εργασίας και κάτω του έτους ή τις αποδοχές των εργάσιμων ημερών ενός μηνός αν έχουν υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη άνω του έτους.

Αναρρωτική άδεια με γνωμάτευση θεράποντος ιατρού.

Παράθεση Κύριας Διάταξης: «Χορηγείται αναρρωτική άδεια στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πάσχουν από δυσίατα νοσήματα, διάρκειας 15 ημερών επιπλέον της προβλεπόμενης από τις ισχύουσες διατάξεις, η οποία είναι αμειβόμενη και λαμβάνεται υπόψη ως χρόνος πραγματικής διδακτικής υπηρεσίας για όλα τα δικαιώματα. Για την εφαρμογή της παρούσας, ως δυσίατα νοσήματα νοούνται αυτά της Υ1/Γ.Π./οικ. 16884/12.10.2001 απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας (Β’ 1386).»

Αίτηση για Βραχυχρόνια Αναρρωτική Άδεια

Αίτηση για Μακροχρόνια Αναρρωτική Άδεια (από Υγειονομική Επιτροπή)